Coop Jednota chce prvé automatizované predajne otvárať ešte tento rok

05.03.2024 Bratislava

Bratislava 5. marca (TASR) - Obchodný systém Coop Jednota chce prvé automatizované predajne otvárať ešte v tomto roku. Uviedla to pre TASR Jana Kuklová, hovorkyňa Coop Jednota Slovensko, spotrebné družstvo.

"V roku 2024 plánujeme v systéme Coop Jednota otvárať prvé automatizované 24/7 predajne. Aktuálne prebieha výber vhodných lokalít a dodávateľov technológií," spresnila.

Doplnila, že v súčasných predajniach Coop Jednota sú samoobslužné pokladnice dlhodobým trendom, ktorý prináša zákazníkom väčší komfort a vyšší štandard služieb. "V našej maloobchodnej sieti využívame samoobslužné pokladnice prevažne vo väčších prevádzkach typu supermarket a najmä v reťazci Tempo Supermarket," priblížila.

"V systéme Coop Jednota máme aktuálne inštalovaných takmer 100 samoobslužných pokladníc na viac ako 50 predajniach a tento trend má rastúci charakter. V roku 2024 plánujeme inštalovať ďalších približne 40 samoobslužných pokladníc," informovala.

"Vzhľadom na charakter našej maloobchodnej siete a veľký počet malých predajní na vidieku nepôjde o masový nárast samoobslužných pokladníc ani úplné nahradenie bežných pokladníc samoobslužnými, aj vzhľadom na vysoké vstupné náklady spojené s obstaraním. Ide skôr o postupné zavádzanie a zvyšovanie komfortu vo väčších prevádzkach," podčiarkla.

Doplnila, že zavedenie samoobslužných pokladníc v maloobchode má svoje opodstatnenie a zákazníci túto možnosť radi využívajú. Priepustnosť pokladničnej zóny sa zvyšuje a výrazne sa znižuje čakanie na účtovanie, najmä v prípade nákupných špičiek. "Tým zároveň šetríme zákazníkovi čas. Zákazníci si už na túto formu blokovania zvykli, aj keď, samozrejme, nájdu sa aj takí, ktorí naďalej uprednostňujú osobný prístup v bežných pokladniciach," priblížila.

Doplnila, že samoobslužné pokladnice prinášajú výhody nielen pre zákazníkov, ale aj pre obchod. "Pre obchod je zrejmý efekt zníženej potreby pracovnej sily, ktorá je v maloobchode nedostatkovou veličinou. Keďže naše pokladníčky majú okrem práce pri pokladnici úlohu dokladať tovar a starať sa o správne vystavenie, aplikovanie samoobslužných pokladníc v predajniach vytvára väčší priestor práve na dané úlohy," dodala Kuklová.
 

Vyberte región